KŐBÁNYA AUTONÓM SZAKSZERVEZET

KŐASZ ALAPÍTVA 2009 E-MAIL CÍM: BKVKOASZ@GMAIL.COM Nyilvántartásba vétel száma. TE-5816


 

 

  Tisztelt látogató, kedves barátaink!

 

 

 

  A KŐBÁNYA AUTÓBUSZ SZAKSZERVEZET

 

 

 

 szeretettel üdvözöl minden érdeklődőt!

 

 

 

Tel:06706980867 

 

 

 

---------------------------------------------------

 page0001.jpg

KŐASZ   HÍRLEVÉL

Pert nyertünk a kötbér áthárítás ügyében

Tisztelt kollégák.

A KŐASZ csak akkor pereskedik, ha muszáj. Ha pereskedünk, akkor sem a tagjainkat, vagy a volt tagjainkat pereljük pár ezer forint segély miatt!

 A BKK és a BKV Zrt. között 2012-ben létrejött közszolgáltatási szerződés megkötése után a munkavállaló kötelezettség szegése miatt a Társaságra kiszabott kötbért a munkáltató a munkavállalókra kívánta áthárítani. Ezt a Kollektív Szerződés 62. pontjában rögzítette és a végrehajtásáról 2014-ben vezérigazgatói utasításban is rendelkezett.

 Ez volt az a pont ahol azt gondoltuk, hogy érdemes a tagjaink által befizetett tagdíj egy részét ügyvédekre fordítani! (Akkor még nem tudtuk, de a perköltség milliós nagyságrendű lett!)

 A BKSZSZ (benne a KŐASZ) álláspontja szerint a munkáltatói intézkedés jogellenes volt.

Az intézkedés visszavonása érdekében a Fürst Közlekedési Szakszervezet (BKSZSZ tag) a többi BKSZSZ tagszervezet támogatásával bírósághoz fordult.

A bírósági eljárás alatt felfüggesztették a kötbér áthárítását, így egyetlen munkavállalónak sem kellett kötbért fizetni. Három év pereskedés után, az első fok elutasítása ellenére, másodfokon pert nyertünk a Társasággal szemben.

„A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatja és megállapítja, hogy a felek közötti Kollektív Szerződés 62. pontjának „ide értve a hatályos közszolgáltatási szerződés alapján a megrendelő által a munkavállaló kötelezettségszegése miatt a Társaságra kiszabott kötbért” kitétele érvénytelen.”

Bizonyítást nyert, hogy a munkáltatói intézkedés jogellenes volt. A Kollektív Szerződés decemberi módosításakor a vitatott mondat törlésre került, így a jövőben sem kell a munkavállalóknak kötbért fizetni a Társaság felé.

Legyél te is KŐASZ tag, a későbbiek során küzdjünk együtt!

Keresd tisztségviselőinket.

 

Budapest, 2018. február 14.                                                                     Vadicska László

                                                                                                                KŐASZ Elnök

koasz_tajekoztato_2018_alt.-1.jpg

 

bkvber2018-page-001.jpg

 

 

 

 

Kedves Munkatársak!

Hétfőn (2016. szeptember 5-én) a BKSZSZ és tagszervezetei folytatták a februárban megkezdett konzultációt az ATÜI vezetőivel, mely a nyári szabadságolások miatt szakadt meg. Legfontosabb témakör az autóbuszok vezetőfülkéinek zárt kialakítása, az utasoktól való leválasztásának végrehajtása. A munkáltató a kérdés megoldására nyitott volt! Véleményéből eltűnt a szükségesség vitatása, vagy a kiépítés nehézségeinek túlzott előtérbe helyezése. Nyilvánvaló módon ezt kiváltotta a múlt heti esemény a 95-ös viszonylaton, de kiváltotta a mi hónapok óta hangoztatott markáns és egyértelmű álláspontunk is a szükségességről. A konzultáció eredményeképpen az a szóbeli megállapodás született, hogy szeptember végéig az összes típusú autóbuszon felmérik, illetve megtervezik a vezetőfülkék zárttá tételének lehetőségét, módszerét, darabszámát. A felmérés alatt és után a gyártókkal és a kivitelezőkkel is felveszik a kapcsolatot a mielőbbi megvalósítás érdekében! Vannak olyan járműveink, amelyeket csak bérlünk, ezeknél nyilvánvalóan a járművek bérbeadójával is egyeztetni kell! Kedden (2016. szeptember 6-án) a kelenföldi divízióban helyszíni szemle keretein belül a munkáltató a szakszervezetek képviselőivel és a Központi Munkavédelmi Bizottság elnökével közös álláspontot alakított ki a jelenlévő típusok vezetőfülkéinek zárttá tételével kapcsolatban, és megállapodás született, hogy a többi telephelyen lévő autóbusz típusainak kialakításainak felmérése a jövő héten folytatódik. Mivel a felek között elvi vita már nincs a szükségességről, sőt a gyors megvalósításban értenek egyet és érdekeltek, ezért joggal bízhatunk abban, hogy a beépítések nagyon gyorsan elkezdődnek, és néhány hét lefutása alatt minden divízióban befejeződnek.

Üdvözlettel: BKSZSZ Kommunikáció

Budapest, 2016. szeptember 07

 

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) mély megdöbbenéssel áll a tény előtt, hogy megint emberi sérülésnek, megalázottságnak kell bekövetkeznie olyan esetben, ami előre látható volt. Szövetségünk a tagszervezetei nevében a BKV Zrt-nél, mint munkáltatónál már februárban kezdeményezte, hogy azokon a buszokon, ahol nincs az utastértől fizikailag elválasztott vezetőfülke, ott azonnali hatállyal ezt meg kell építeni, pótolni kell. Mondtuk ezt ismerve az utazási szokásokat, az egyre több járaton bevezetett jegyellenőrzési kötelezettség (első ajtós felszállási rend) miatt, és azért is, mert következett már be több ilyen támadás.
Áprilisra a munkáltató ütemtervet ígért a megvalósításra. Nyár elejére a most az eseményben érintett vonalra pedig a megrendelő BKK Zrt. rendelte el a jegyellenőrzést. Ő rendeli meg az adott vonalon közlekedtetésre szükséges járművek típusát is.
Senkit nem érdekelnek a veszélyek, a kiszolgáltatottság sem megrendelőként, sem végrehajtóként. Most egy kollégánk egészsége, testi épsége bánja az esetet. 
Amellett, hogy neki gyors gyógyulást kívánunk, követeljük az azonnali áttervezést, az ilyen járműveken a jegyellenőrzés megszűntetését mindaddig, amíg a feltételeket ki nem alakítják, meg nem oldják.
Nem várhatunk újabb eseményre!
A BKSZSZ a változtatás érdekében bármilyen eszköz, akár a munkabeszüntetés bevetését is megfontolja.
 
Gólián Zsolt:
 
golianzs@bkv.hu, 06204998439
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                            

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 14
Heti: 3
Havi: 273
Össz.: 74 905

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: FŐOLDAL
KŐBÁNYA AUTONÓM SZAKSZERVEZET - © 2008 - 2018 - bkvkoasz.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »